Na blagdan Svetog Franje, 4. listopada, prigrlivši svoj teški križ, svom Gospodinu, svom Kristu u zagrljaj otišao je fra Ante Šaravanja, svećenik župe Grude, njen župnik od 1982. do 1985., i jedan od najboljih propovijednika u Hercegovini.

Fra Ante Šaravanja rođen je 22. kolovoza 1949. u Dobrom Selu kraj Čitluka. Dobar svećenik iz Dobrog Sela kao mladić prihvatio je Božji poziv i zaređen je za svećenika u lipnju 1975., upravo kada će Hercegovina dobiti dekret temeljen na laži pod nazivom Romanis Pontificibus. Bog je taj koji će se, prije svega, boriti za istinu, a borba protiv svih zala i laži ostat će trajni pokretač fra Antina.

Fra Ante Šaravanja bio je župnik u Grudama od 1982. do 1985. godine. Izgradnju župne kuće, koju je započeo fra Bernard Marić, u to je vrijeme nastavio fra Ante Šaravanja.

 Na njegovu inicijativu 1984. godine, kada je poslao pismo “franjevačkim samostanima i župama u Hercegovini i hercegovačkim misijskim postajama u Europi” da velikodušno pomognu izgradnju kuće, svi su se velikodušno odazvali i to je jedan od najupečatljivijih trenutaka u povijesti Gruda župa.

U vrijeme njega, fra Bernarda Marića i župnika fra Stanka Pavlovića, završeni su svi veći građevinski radovi.

Fra Ante Šaravanja, svećenik koji je oplemenio Međugorje svojom prvom svetom župom, bio je i kapelan u Čapljini te kapelan u Čitluku, bio je župnik u Bukovici i Seonici kraj Tomislavgrada, svećenik koji se uvijek uzdao u Gospodina u svoju molitve. i Blažene Djevice Marije, te je ukupno 24 godine proveo u svojoj župi Grude.

Unatoč već brojnim kroničnim bolestima, fra Ante Šaravanja nije želio odustati od borbe za istinu o franjevcima, svojim Grudama, Hercegovini, svijetu … ali je 2000. godine uzeo svoj križ i odlučio doći na ovo mučenička župa. I upravo mu je ona dala snage u njegovoj bolesti, da proživi još 21 godinu s narodom i da se rodi za Nebo upravo na blagdan svetog Franje.

Ni posljednjih godinu i pol nije se odvojio od svog naroda vodeći svete mise i živeći s narodom u svim prilikama.

A prije dva mjeseca, s osmijehom na licu, jednom je prilikom rekao svom župljanu, duboko svjestan da mu se bliži susret s Uskrslim Kristom. – Ne bojim se smrti. Odlazim svom Gospodaru. I lijepo ćete me ispratiti.

Na Uskrs ove godine riječima je ohrabrio svoje župljane, pomalo umorne od današnjih teških vremena. – Uskrs je! Znate li što to znači? Život ima posljednju riječ u ljudskom životu! Ni bolest, ni križ, ni muka, ni patnja, pa ni sama smrt! Uskrsli Gospodin vam jamči život … U nekoliko navrata Krist je najavio svojim učenicima svoju patnju, križni put, smrt, ali i da će treći dan uskrsnuti iz mrtvih. Apostoli to nisu razumjeli. Nisu razumjeli ne samo tada, nego ni na Uskrs ni na Uskrs. Kad su na Veliki petak vidjeli živog Isusa kako je razapet, trebalo im je punih 50 dana da ih Duh Sveti preobrazi, da postanu novi ljudi i da svi polože svoje živote za Isusa od kojeg su pobjegli na Veliki petak. Da su apostoli kojim slučajem ostali oni Velikog petka iz kršćanstva ne bi bilo ništa. Ali snagom Duha Svetoga postali su novi ljudi. A za tog Isusa od kojeg su pobjegli spasiti svoje glave sada su položili živote, ne boje se. Oni daju svoje živote, odriču se ovoga zemaljskog života nego svog Boga i svoje vjere. Nisu se dali ničim zastrašiti – rekao je fra Ante.

U svakoj propovijedi pokazivao je koliko voli život na Nebu, u usporedbi s ovim zemaljskim. – Sveti Pavao je rekao: “Jedno sigurno znam, čekaju me progonstva i mučenja, ali sve mogu u onom koji me jača, u njegovu uskrslom Gospodinu.” I na početku ove propovijedi htio sam malo protresti i šokirati i sebe i vas. Nemojmo nikoga zastrašivati. Isus je nadvladao smrt i dao jamstvo da ćemo i mi s njim nadvladati smrt i živjeti vječno ako nastojimo, naravno, živjeti po toj vjeri i ako želimo živjeti s njim u vječnosti. Život koji ne možemo zamisliti koliko je lijep, koji ljudsko oko nije vidjelo, uho nije čulo, koje je Bog pripremio za one koji ga vole. Ovako Biblija opisuje ljudski život – učio je svoje Grude i Hercegovinu, a uz dostupnost novih medija i cijeli svijet fra Ante Šaravanja.

Neka primi zasluženu plaću na nebu, sa svojim svetim Franjom koji ga je pozvao k sebi upravo na ovaj blagdan, sa svetim Antunom, sa svetim Catam, sa svojim Kristom za kojega su križ, i bolesnici i mučenici nosili progonjen, nosio se desetljećima.

Od Međugorja do svojih Gruda, uvijek vođen Kristovim riječima i mukom, nadahnut riječima i mukom Blažene Djevice Marije.

Naš fratar i mučenik fra Ante Šaravanja danas je na blagdan Svetog Franje pozvan kod Gospodina, na Gozbu Jaganjčevu.

Neka njegov mučenički život bude na spasenje vjernima na zemlji, da u Kraljevstvu Božjem uživamo u fra Antinim najboljim propovijedima. Moli i zagovaraj za svoje Grude i Hercegovinu, sveti čovječe.